top of page
_edited.jpg

 Haptotherapie 
 & zwangerschap 

 Samen aandacht voor wie & wat 
er in jou leeft 

Haptotherapie en zwangerschap

Zwangerschap

Zwangerschap is een bijzondere en vaak intense periode vol veranderingen, fysiek, emotioneel en mentaal. Of het nu je eerste zwangerschap is of je al moeder bent, iedere zwangerschap en bevalling is uniek. 

Voor moeder maar ook voor de aanstaande vader is het een tijd om letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor het nieuwe leven in het gezin. Al is het kindje nog niet geboren, hij/zij is er al wel!

​

Al voor de geboorte kunnen jij en je partner een band opbouwen met het kindje in je buik. In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding begeleiden we jullie in het contact maken met het kindje. Het spelen met t kindje alsook bv het uitnodigen van het kindje om te gaan verliggen om de zwangerschap voor moeder en kind zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. In contact met jouw lijf en jullie kindje bouwen we aan een diep vertrouwen in jezelf. Samen werken we toe naar een basis waarin jouw bevalling,  jullie verhaal wordt met jullie wensen en behoeften. 

 

Haptonomische zwangerschapsbegeleidings sessies zijn individuele sessies  met beide ouders om zo de zwangerschap en bevalling samen te kunnen beleven . De begeleiding wordt afgestemd op de eigen wensen en behoeftes.

​

In principe zijn het in totaal 6 sessies van 60 minuten. De laatste sessie wordt gepland na de bevalling. Uiteraard is het mogelijk om meerdere sessies te plannen indien gewenst.

Meestal beginnen de we sessies rond de 20ste week van de zwangerschap.

​

Verborgen in mijn buik

Zichtbaar in ons hart

De onderwerpen die aan bod komen:

​

  • Contact maken met het kindje; via aanraking van de buik kun je contact maken met het kindje. Het kindje is al vroeg in staat om de aanraking te voelen en zal daar op zijn/haar eigen manier op reageren. Zo leren jullie het kindje al n beetje kennen..

  • Veranderingen tijdens  de zwangerschap; Je leert hoe ruimte te maken voor het groeiende kindje en hoe het zo aangenaam mogelijk te dragen. En we begeleiden jullie in het omgaan met alle veranderingen. Samen gaan we kijken naar de betrokkenheid en wensen van de partner. Hoe kan je partner er zijn voor jou als zwangere, voor maar ook tijdens de bevalling. 

  • Voorbereiding op de bevalling; We hebben aandacht voor de verwachtingen en wensen van de bevalling en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Je oefent met wat er bij de geboorte langs komt, zoals ‘ruimte bieden aan het kind’, ‘opvang van weeën’ en ‘omgaan met pijn’. We onderzoeken samen welke baringshoudingen je kunnen helpen en bij jullie passen.

  • Na de geboorte; In deze sessie blikken we terug op het geboorteproces en eventueel herstel. Verder is er natuurlijk aandacht voor het ontmoeten van het kindje, het dragen en aanraken. 

​

Ook onderwerpen als: 

- zwangerschap na een miskraam of verlies,

- gemengde  gevoelens  rondom  zwangerschap 

- angsten voor bevalling en/of na de bevalling

kunnen ter sprake komen in de begeleiding 

 

Mochten er nog onduidelijkheden, wensen of vragen zijn over de zwangerschapsbegeleiding, neem dan gerust contact met me op. 

 

​

bottom of page