Praktijk voor Haptotherapie Sint Oedenro

  Haptotherapie 

Line separator

  “alles raakt alles altijd overal 

 aan”  

Haptotherapie houdt zich bezig met het natuurlijk vermogen om te voelen. Om verschillende redenen lijkt het voelen tegenwoordig naar de achtergrond geraakt en heeft ons hoofd het overgenomen. Door met name bezig te zijn met wat we moeten, met wat de buitenwereld vind en wat de maatschappij van ons verwacht, hebben we nauwelijks aandacht meer voor wat we voelen, ervaren en wat we van diep van binnen graag willen. We zijn allemaal geboren met een sterk voelend vermogen en het lichaam weet als geen ander wat goed voor ons is! Het lichaam reageert van nature met een beweging naar iets toe als t goed voelt en deinst terug als iets niet goed voelt. De mens ontwikkelt in de loop van zijn leven een grondpatroon: een kenmerkende wijze van omgaan met zichzelf en de wereld, die primair gevormd wordt door zijn emotionele aansturing (de eigen stijl van voelen) in wisselwerking met een eigen stijl in denken en in handelen. Enerzijds vertegenwoordigt een grondpatroon de talenten en kwaliteiten van het individu, anderzijds kan het leiden tot beperkingen en vast lopen. Het lichaam geeft signalen door te verstrakken of juist te verzachten. Het geeft aan dat we moe zijn of pijn hebben. Helaas hebben we het luisteren naar deze gevoelssignalen veelal afgeleerd.

Hoe bewust zijn we nog van wat er in ons speelt en hoe we het leven daadwerkelijk ervaren?

Recycled Paper

Wij houden ons bezig met de relatie tussen handelen, denken en voelen en de balans daartussen. Elk mens is een uniek samen gaan van voelen, denken en handelen. Enerzijds benadrukken en voeden we de specifieke kwaliteiten en mogelijkheden. Anderzijds onderzoeken we de wijze waarop mensen zichzelf beperken.

 

Door niet goed te luisteren naar ons lichaam gaan we voorbij aan onze eigen behoeften, gaan we aan-passen aan anderen of juist over de ander heen, verliezen we onze eigenheid en voelen ons niet meer vrij. We raken ons 'authentiek zijn' en ons natuurlijk richtingsgevoel in het leven kwijt. Het lichaam gaat schreeuwen om gehoord te worden en signalen worden pijnklachten of we worden ziek.

Aanraken speelt een grote rol in de Haptotherapie. Door aanraking van een ander voelen we de ander maar ook kunnen we onszelf weer gaan voelen. Wat doet de aanraking met me, wat voel ik? Hoe je je voelt bepaalt ook hoe je beweegt in het leven! Als je boos bent beweeg je anders dan wanneer je je bang of verdrietig voelt.

Line separator

authentiek jezelf zijn en luisteren naar je eigen wijsheid