top of page
Foto26.jpg

  Haptotherapie 

  “ de balans van binnen 
 zie je van buiten” 

Haptotherapie houdt zich bezig met het natuurlijk vermogen om te voelen. Voelen in de vorm van de tast via de huid, maar ook via andere zintuigen. En 'voelen' in de zin van emoties en beleving. Wat ervaar ik van de buitenwereld en van de ander. Wat beleef ik , wat ervaar ik van mezelf. 

Om verschillende redenen is het voelen tegenwoordig naar de achtergrond geraakt en heeft ons hoofd het overgenomen. We leven in een tijd waar veel aandacht is voor de buitenkant. Waar is de aandacht voor de binnenkant, aandacht voor hoe het echt met ons gaat en wat jij nodig hebt? 

 

Door veelal bezig te zijn met wat we moeten, met wat de buitenwereld vindt en wat de maatschappij van ons verwacht, hebben we nauwelijks aandacht meer voor wat we voelen, ervaren, onze behoeften en wat we van diep van binnen graag willen.  

We raken ons eigen 'authentiek zijn'  en natuurlijk richtingsgevoel kwijt. 

We zijn allemaal geboren met een sterk voelend vermogen en het lichaam weet vaak precies  wat goed voor ons is! Het lichaam reageert van nature met een beweging naar iets toe als t goed voelt en deinst terug als iets niet goed voelt. Zo is voelen een bewegen van binnen naar buiten.

De mens ontwikkelt in de loop van zijn leven een kenmerkende wijze van omgaan met zichzelf en de wereld.  Deze voor jou unieke wijze van bewegen door het leven is voor iedereen herkenbaar als jouw specifieke manier van bewegen en houding. 

Hoe bewust zijn we nog van wat er in ons speelt,  wat we ervaren en hoe we door het leven bewegen? 

Recycled Paper

Wij houden ons bezig met de relatie tussen handelen, denken en voelen en de balans daartussen. Elk mens is een uniek samen gaan van voelen, denken en handelen. Enerzijds benadrukken en voeden we de specifieke kwaliteiten en mogelijkheden. Anderzijds onderzoeken we de wijze waarop mensen zichzelf beperken.

 

Door niet goed te luisteren naar ons lichaam gaan we voorbij aan onze eigen behoeften, gaan we aan-passen aan anderen of juist over de ander heen, verliezen we onze eigenheid en voelen ons niet meer vrij. We raken ons 'authentiek zijn' en ons natuurlijk richtingsgevoel in het leven kwijt. Het lichaam gaat schreeuwen om gehoord te worden en signalen worden pijnklachten of we worden ziek.

Aanraken speelt een grote rol in de Haptotherapie. Door aanraking van een ander voelen we de ander maar ook kunnen we onszelf gaan voelen. Wat doet de aanraking met me, wat voel ik? Samen gaan  we op zoek naar jouw gevoelsbewegingen. 

Aanraken kan ook via ervaringsoefeningen. In een oefening kun je ' aan den lijve' ervaren hoe je reageert op alledaagse omstandigheden, hoe je omgaat met de ander en innerlijk reageert op situaties. Onbewuste bewegingen van jouw lichaam worden voelbaar zodat patronen helder worden en je vervolgens een eigen vrije keuze kunt gaan maken. 

authentiek jezelf zijn en luisteren naar je eigen wijsheid

bottom of page