PRAKTIJK voor HAPTOTHERAPIE en PAARDEN

 Haptotherapie & paarden  

Line separator

 ”they do not judge, they do not 

  gossip, they do not lie...”   

Haptotherapie en Paarden

Line separator

Paarden kunnen een waardevolle spiegel zijn voor ons. Een paard denkt niet in woorden, hij voelt! Paarden hebben als prooidieren niet geleerd om te praten, om geluid te maken, zij gebruiken hun sensibele voelvermogen om elk gebaar, elke beweging en elke blik in het kleinste detail te kunnen lezen. In een ogenblik schatten ze de situatie van het moment in.

"Horses don't trust words,

they trust our actions"

Ondanks dat wij mensen veel gebruik maken van taal, communiceren ook wij voor 80% non-verbaal. Wij zijn ons vaak niet bewust van de non-verbale signalen die we geven.  In houding, motoriek, stem, ademhaling, mimiek, gebaren, woordkeuze en manier van omgaan met anderen is waarneembaar hoe iemand in het leven staat; letterlijk en figuurlijk. Doordat onze taal soms iets anders zegt dan onze lichaamstaal worden we onduidelijk of worden verkeerd begrepen.
Het werken met paarden geeft je de kans om duidelijkheid te krijgen over je eigen lichaamstaal. 

Recycled Paper

Thema's die aan bod kunnen komen zijn o.a ruimte innemen, omgaan met grenzen, expressie geven aan emoties, leiding nemen, wat geeft energie en/of waar verlies je energie. Hoe ga je om met angst, met druk of met leiding geven. 

Werkwijze
Na het uitdiepen van de hulpvraag gaan we naar de stallen en kijken we samen met welk paard je gaat werken. Vervolgens ga je met het paard aan de slag. We maken voornamelijk gebruik van grondwerk oefeningen en op aanvraag kan er eventueel ook worden gereden. We bespreken tijdens het werk wat er te zien is en wat je zelf tegenkomt. Nadat we het paard weer naar de wei hebben gebracht is er nog ruimte om ervaringen te delen en te verdiepen.

 


Voor wie
Wil je  graag eens in een neutrale spiegel kijken naar je eigen bewegingen en patronen. Wil je graag een thema uitdiepen waar je steeds maar weer tegenaan loopt of weet je wat je wil veranderen maar het lukt steeds maar niet om de verandering door te zetten? Ook als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat paarden je kunnen laten zien ben je welkom.  Mocht je twijfelen of het iets voor je zou kunnen betekenen neem dan gerust contact op en kijken we samen of het past.